Fogápolás

„A jó gazdi kutyusa fogairól is gondoskodik”

 

Kutyáink egészsége a fogaknál kezdődik

A kutyák szája hasonló funkciót lát el, mint az emberek keze: nemcsak az evéshez van rá szükségük, de akkor is a szájukat használják, amikor játszanak, vagy amikor egy tárgyat akarnak megfogni. Éppen ezért szájuk, fogazatuk és ínyük rendszeres ellenőrzése és ápolása elengedhetetlen egészségük megorzése céljából.

Hihetetlen, de öt, háromévesnél idősebb kutya közül négy már fogászati problémáktól szenved.
Ennek ellenére Európában a kutyatartók kevesebb, mint 5%-a van tisztában azzal, hogy kutyájának fogászati problémája lehet. Nagyon sok kutyatulajdonos nem fordít kellő figyelmet erre a veszélyre, pedig ahhoz, hogy a kutya fogazata erős és egészséges maradjon, azt rendszeresen ápolni és ellenőrizni kell.

1.Mit kell tudnunk a kutyák fogazatáról?
A kutyáknak 42 maradandó foguk van, amelyek a negyedik hónap táján bújnak ki. A nyolcadik hónaptól már gyakorlatilag minden fog növekedése befejeződik.

A fogak típusai:
– Szemfogak a táplálék megragadására
– Egygyökerű metszofogak a táplálék leharapásához
– Elozápfogak és zápfogak a táplálék felaprításához

 

2. Hogy alakul ki a lepedék és a fogkő?

Az etetést követően a kutyák fogait és ínyét egy vékony lepedék borítja el. Ez ideális környezetet jelent a különböző ásványi anyagok megtapadásához, lerakódásához, így a lepedék elősegítheti a fogkő kialakulását.

A fogkő megkeményedett lepedék. Ha a lepedéket nem távolítjuk el az etetést követő 24 órán belül, akkor az a baktériumok elszaporodása miatt kezd megkeményedni, ami fogkőképzodéshez vezet. A fogkő lerakódása miatt a fogínyszél eltávolodik a foggyökértől.

 

A fog fokozatosan kilazul, és a szájüregben fertőzés alakulhat ki. A fertőzés következménye a fogínygyulladás.

 1. Milyen veszélyekkel jár a fogkő és a fogínygyulladás
  A fogkő és a fogínygyulladás a fogak meglazulásához és végül elvesztéséhez vezet. A fogak meglazulása vagy akár elvesztése miatta a kutya nem tudja megfelelően megrágni és megemészteni az eledelt. Ennek következtében a tápanyagok nem hasznosulnak, emésztőszervi- és hiánybetegségek alakulhatnak ki. Hosszabb idő eltelte után a lepedékben megtalálható baktériumok a vérkeringésbe kerülve a különböző létfontosságú szerveket is károsíthatják, főként a májat és a vesét, ezenkívül a keringési betegségek súlyosbodását okozhatják. A szájban elszaporodott baktériumok okozzák a kellemetlen szájszag jelentkezését is.
 2. Mely kutyáknak van leggyakrabban fogínygyulladásuk?
  Tudományosan bizonyított, hogy a parodontózis (a fogíny lassú, kóros visszahúzódása a fognyakról) és a fogínygyulladás következményeként kialakuló fogvesztés gyakrabban fordul elő az egészen kistermetű kutyafajtáknál. A fogproblémák krónikussá válnak, és az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbak.
 3. Hogyan ellenőrizheti kutyája fogait?
  A leggyakoribb tünetek:

   

Egészséges fogazat

Látható fogászati problémák

 
 • Sárgás-barnás fogkő a fogakon és az íny mentén
 • Bepirosodott, duzzadt vagy vérző íny
 • Túlzott nyáladzás, esetleg véres nyál
 • Törött vagy hiányzó fog
 • Kutyája nem hagyja, hogy megnézze a fogait
 • Kellemetlen lehelet
 • Csökkent étvágy

Bizonyos esetekben egyáltalán nem szükséges megnézni a kutya száját, hogy megállapíthassa, hogy szájüregi problémái vannak. Ha kutyája gyakran piszkálja száját a mancsával, nyugtalanná, nyomottá válik, igen valószínű, hogy kifejezetten fogfájástól szenved. Ez azt jelzi, hogy segítségre van szüksége.

 1. Milyen gyakran szükséges gondoskodni a kutyák fogápolásáról?
  Minden nap.
 2. Hogyan előzhetjük meg a fogkő kialakulását?
 • Kezdje el kutyusa fogainak tisztítását mielőbb, a legjobb még kölyök korában.
 • Ha kutyája nem tűri a fogkefe használatát, helyettesítse a fogápoláshoz alkalmas kutya jutalomfalattal, melyet már négy hónapos kortól adhatunk kutyánknak. Alkalmazása mindig ugyanabban az időpontban ajánlott, például az esti etetés után.
 • Csak olyan, kifejezetten kutyák számára készült eledellel etesse kutyáját, amely teljes értékű és a tápanyagok szempontjából kiegyensúlyozott.
 • Kutyáját félévenként vigye el fogászati vizsgálatra állatorvosához, ha hajlamos a fogkőképzodésre, akkor 3 havonta.
 1. Fogmosási útmutató
  Az alábbi eszközökre lesz szüksége:

 

 • kutyáknak való fogkrémre. Kérjük, ne használjon emberek számára készült fogkrémet, mert az emésztési zavarokat okozhat;
 • tiszta kézre és rövidre vágott körmökre. Fontos, hogy kutyája fogainak megtisztítása biztonságos legyen;
 • nagy mennyiségű tiszta vízre, valamint törölközőkre;
 • kutyák számára gyártott speciális fogkefére, puha, a kutya számára kellemes sörtékkel. Kérjük, ne használjon más fogkefét, mert az felsértheti a kutya ínyét;
 • ujjra húzható fogkefét használjon a nehezen hozzáférhető helyek tisztításához;
 • egy nyugodt hely, ahol nincsenek zavaró körülmények, amelyek elvonhatják a kutyája figyelmét;
 • és sok-sok türelem!

A kutyát fokozatosan kell hozzászoktatni a fogtisztításhoz, hogy biztos lehessen benne, hogy neki is tetszik a művelet. Rendkívül fontos, hogy kutyáját dicsérje és jutalmazza meg minden egyes pozitív reakciójáért, az első fogtisztítástól kezdve. Ne feledje – ennek olyan mindennapos „kötelességnek” kell lennie, amelyet kutyája örömmel tapasztal meg!

 

Dr. Horváth Bánk
kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos
Kerepes-Vet Állatgyógyászati Központ