Leishmaniosis

Déli tengerparti nyaralás kutyával, veszély nélkül?

Ha tengerparti utazásra magával vinné a kedvencét is, akkor rengeteg mindenre kell figyelnie. Indulás előtt be kell szerezni az állatorvosi igazolásokat (mikrochip behelyezése, állatútlevél beszerzése, megfelelő oltások, kullancs- és galandférgek elleni kezelések). A hosszú autó- vagy repüloút nagyon megviseli az állatokat. Külföldön rengeteg ismeretlen veszély fenyegeti kedvencünket: tömeg, a megszokottól eltérő homérséklet és páratartalom. De gondolta volna, hogy az egyik legnagyobb veszélyt egy mindössze pár milliméteres, szabad szemmel alig észrevehető  szúnyog jelenti kedvence számára? Ezek a kis lepkeszúnyogok ugyanis egy nagyon alattomos betegség, a leishmaniosis kórokozóját hordozzák a testükben, amelyeket vérszívásuk alkalmával visznek be a kutya vagy az ember szervezetébe.

Hol fordulnak elő a lepkeszúnyogok (és bennük a kórt okozó egysejtű élősködők)? A leishmaniosis egy lepkeszúnyogokkal terjedő trópusi betegség, a Földközi-tengeri déli országokban (pl. Spanyol-, Francia-, Olasz-, Horvát-, Görög- és Törökország, Tunézia, Egyiptom) évtizedek óta jelen van, de a globális felmelegedés és a megnövekedett számú külföldi utazások miatt már olyan északi országokban is előfordul, ahol eddig még nem volt rá példa (Svájc, Németország, Hollandia, Anglia, Ausztria stb…).

Milyen tünetekkel jár a megbetegedés? A leishmaniosisnak 2 típusa ismert: a borleishmaniosisban göbök és nehezen, hegesedéssel gyógyuló fekélyek keletkeznek a lepkeszúnyog vérszívásának helyén, majd porc- és csontelhalás is bekövetkezik. A lágyszöveti leishmaniosisban az állat és az ember egyre soványabbá, elesettebbé válik, lázrohamok kínozzák, szeme begyullad (meg is vakulhat), a nyirokcsomók, a lép és a máj szembetűnően megnagyobbodnak, végül idült lefolyású máj- és veseelégtelenség miatt meghal az ember és az állat egyaránt.

Az emberek számára állandó fertőzési forrást jelentenek az akár éveken át tünetmentesen fertőzött kutyák. Dél-Európában az egészségesnek tűnő kutyák 60-80%-a fertőzött. A tünetmentesen fertőzött kutyákból a szúnyogok felvehetik a parazitát, ami fertőzésveszélyt jelent a többi kutya és az emberek számára. Európa déli részén nyaraló emberek észrevétlenül fertőződhetnek a vérszívó lepkeszúnyogoktól. A nyaralás idejére vagy kiállítási célból odavitt vagy onnét vásárolt kutyákkal észrevétlenül behurcolhatjuk az élősködoket a korábban még nem fertőzött területekre. Magyarországon eddig csak behurcolt esetek fordultak elő.

A tünetek nem specifikusak, a lappangási idő hosszú (hetek, hónapok telnek el a nyaralás után), a kórok felismerése nehéz. Pontos diagnózis pedig csak akkor állítható fel, ha a szövetekből vett mintából sikerül a kórokozót kimutatni.

Megbetegedés esetén az állatok nagyon drága gyógykezelése hónapokig tart, és a kezelés nemkívánatos mellékhatásai ellenére csak a tünetek csillapítására elegendő, sajnos a kórokozók teljes elpusztítására nem képes. A tünetmentessé vált kutyák újból megbetegednek, mert parazitahordozók maradnak, így a drága gyógykezelést állandóan hónapokig ismételni kell az állat élete végéig, illetve ezek az állatok állandó fertőzési forrást jelentenek környezetükre.

A kutatások jelen állása szerint a legjobb védekezés a megelőzés. Hatékony vakcina hiányában a védekezés leghatásosabb módja, ha megakadályozzuk, hogy a szúnyogok vért szívjanak. A lepkeszúnyogok távol tartásának legbiztosabb módja, ha a kutyákat tartós, ún. repellens hatású (vérszívó külső élősködő ízeltlábúakat távol tartó, táplálkozást gátló) szerekkel kezelik. Ezek közé tartozik az állatorvosi patikákban kapható nyakörvek és nyakba cseppenthető készítmények közül néhány, melyek egyidejűleg más külső élősködők ellen is védenek.

 

Dr. Horváth Bánk
kisállatgyógyász klinikus szakállatorvos
Kerepes-Vet Állatgyógyászati Központ